tiistai 10. syyskuuta 2013

Kroatia kuvina: Split ja Plitvicen kansallispuisto

Edellisessä postauksessa jäätiin laivamatkaan Dubrovnikista Splitiin. Kun pääsimme pienten kommellusten ja laivahenkilökunnan vihaisten katseiden alta (laivasiivoojan sanoin: "This is katastroof!") rantautumaan, totesimme heti, että kaupunki oli mukavan eloisa ja ehkä vähän enemmän "oikea" kaupunki aitoine asukkaineen kuin turistikaupunki Dubrovnik. Splitissä olimme vuokranneet Homeaway.comin kautta ison huoneiston, ja tämä ensimmäinen kokemus kyseisestä välitysfirmasta oli todella positiivinen. Huoneisto oli SIISTI ja kaikkea muutakin mitä oli luvattu - keskeisellä sijainnilla, kolme makuuhuonetta, kolme kylpyhuonetta, keittiö/olohuone, langaton netti, joka huoneessa ilmastointi ja kaiken kruunasi todella mukava ja avulias vuokraisäntä! Tässä matkakuvia:

Ensimmäisenä aamuna piti tietysti suunnata rannalle. Rannan vieressä oli kallioita, mutta itse ranta ja vedenpohja olivat hienoa hiekkaa, ihanaa!!!
Splitissä aurinkotuolit- ja varjot olivat kohtuullisemman hintaisia, yhteensä noin 4 euroa päivä (vrt. Dubrovnik 14e)
Bacvice beach - ilmeisen harvinainen hienohiekkainen ranta Kroatiassa.
Splitin vanha kaupunki oli rakennettu Unescon maailmanperintökohteen, Diocletianin palatsin muurien sisään. Se oli täynnä ravintoloita, pieniä hotelleja ja putiikkeja, mutta mielestäni vanhoja rakennuksia oli kuitenkin kunnioitettu rakennustöissä.
Edellisen kuvan aukio illalla. Aukion laidalla oleva ravintola tarjosi istuinaluset, tarjoilun ulos ja livemusiikkia iltaisin aukiolla. Kuten kuvasta näkyy, väkeä riitti! Ja tunnelma oli mieletön ja musiikki loistavaa! (Kuva: Helmenharmaa)
Yksi tuhansista jäätelöbaareista matkan aikana - ja noita muuten syötiin!!! Jäätelöpallon hinta noin euron.
Olimme vuokranneet tila-auton kahdeksi päiväksi, jotta pääsimme käymään Plitvicen kansallispuistossa. Kyllä - vesi oli oikeastikin tuon väristä.
Veliki Slap - Iso vesiputous.
Yksi seitsemästä järvestä.

Näettekö mikä kuvassa? Uiminen oli kiellettyä, mutta en olis kyllä mennyt muutenkaan :)

Tuolla olis mukava kalastaa kun näkee mitä vesillä liikkuu.

Kokonaiskuvaa puistosta.

Kierrettiin käytännössä koko puisto läpi niin, että menomatka jalan ja pieni pätkä lautalla, takaisinpäin sitten junalla, josta tuli muuten ihan mieleen Jurassic Park (meidän oli M:n kanssa heti kotiin päästyä pakko katsoa koko trilogia matkan muistoksi:D)

Jokaisesta järvestä laski vesi seuraavaan...

...näin!

Tässä maastokuvaa automatkalta, joka kesti noin kolme tuntia Splitistä maksullista moottoritietä pitkin. Ilmaista tietä pitkin matka oli kestänyt yli viis tuntia.

Ja taas auringonlasku, harmi ettei näitä Suomessa kesäisinkään näe riittävän usein pilvien takia!
Ei siis muuta kun seuraavaa matkaa suunnittelemaan, joka on omalta osaltani koulun "opintomatka" Berliiniin ensi kuussa. Se on Tampereen jälkeen mulle rakkain kaupunki, asuin siellä puoli vuotta vaihto-opiskelijana muutama vuosi sitten ja nyt onkin ihana pitkästä aikaa palata katselemaan paikkoja ja fiilistelemään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti