tiistai 10. syyskuuta 2013

Kroatia kuvina: Split ja Plitvicen kansallispuisto

Edellisessä postauksessa jäätiin laivamatkaan Dubrovnikista Splitiin. Kun pääsimme pienten kommellusten ja laivahenkilökunnan vihaisten katseiden alta (laivasiivoojan sanoin: "This is katastroof!") rantautumaan, totesimme heti, että kaupunki oli mukavan eloisa ja ehkä vähän enemmän "oikea" kaupunki aitoine asukkaineen kuin turistikaupunki Dubrovnik. Splitissä olimme vuokranneet Homeaway.comin kautta ison huoneiston, ja tämä ensimmäinen kokemus kyseisestä välitysfirmasta oli todella positiivinen. Huoneisto oli SIISTI ja kaikkea muutakin mitä oli luvattu - keskeisellä sijainnilla, kolme makuuhuonetta, kolme kylpyhuonetta, keittiö/olohuone, langaton netti, joka huoneessa ilmastointi ja kaiken kruunasi todella mukava ja avulias vuokraisäntä! Tässä matkakuvia:

Ensimmäisenä aamuna piti tietysti suunnata rannalle. Rannan vieressä oli kallioita, mutta itse ranta ja vedenpohja olivat hienoa hiekkaa, ihanaa!!!
Splitissä aurinkotuolit- ja varjot olivat kohtuullisemman hintaisia, yhteensä noin 4 euroa päivä (vrt. Dubrovnik 14e)
Bacvice beach - ilmeisen harvinainen hienohiekkainen ranta Kroatiassa.
Splitin vanha kaupunki oli rakennettu Unescon maailmanperintökohteen, Diocletianin palatsin muurien sisään. Se oli täynnä ravintoloita, pieniä hotelleja ja putiikkeja, mutta mielestäni vanhoja rakennuksia oli kuitenkin kunnioitettu rakennustöissä.
Edellisen kuvan aukio illalla. Aukion laidalla oleva ravintola tarjosi istuinaluset, tarjoilun ulos ja livemusiikkia iltaisin aukiolla. Kuten kuvasta näkyy, väkeä riitti! Ja tunnelma oli mieletön ja musiikki loistavaa! (Kuva: Helmenharmaa)
Yksi tuhansista jäätelöbaareista matkan aikana - ja noita muuten syötiin!!! Jäätelöpallon hinta noin euron.
Olimme vuokranneet tila-auton kahdeksi päiväksi, jotta pääsimme käymään Plitvicen kansallispuistossa. Kyllä - vesi oli oikeastikin tuon väristä.
Veliki Slap - Iso vesiputous.
Yksi seitsemästä järvestä.

Näettekö mikä kuvassa? Uiminen oli kiellettyä, mutta en olis kyllä mennyt muutenkaan :)

Tuolla olis mukava kalastaa kun näkee mitä vesillä liikkuu.

Kokonaiskuvaa puistosta.

Kierrettiin käytännössä koko puisto läpi niin, että menomatka jalan ja pieni pätkä lautalla, takaisinpäin sitten junalla, josta tuli muuten ihan mieleen Jurassic Park (meidän oli M:n kanssa heti kotiin päästyä pakko katsoa koko trilogia matkan muistoksi:D)

Jokaisesta järvestä laski vesi seuraavaan...

...näin!

Tässä maastokuvaa automatkalta, joka kesti noin kolme tuntia Splitistä maksullista moottoritietä pitkin. Ilmaista tietä pitkin matka oli kestänyt yli viis tuntia.

Ja taas auringonlasku, harmi ettei näitä Suomessa kesäisinkään näe riittävän usein pilvien takia!
Ei siis muuta kun seuraavaa matkaa suunnittelemaan, joka on omalta osaltani koulun "opintomatka" Berliiniin ensi kuussa. Se on Tampereen jälkeen mulle rakkain kaupunki, asuin siellä puoli vuotta vaihto-opiskelijana muutama vuosi sitten ja nyt onkin ihana pitkästä aikaa palata katselemaan paikkoja ja fiilistelemään :)

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Vaippakakkuja

Kuulun siihen ikäluokkaan, jossa kaikille tuntuu tapahtuvan suuria elämänmuutoksia - mennään kihloihin tai naimisiin, muutetaan työn tai opintojen perässä toiseen kaupunkiin tai maahan, ostetaan oma asunto tai tehdään vauva. Muutama parhaista ystävistä onkin ihan lähipäivinä saamassa oman pikkuisen pojan, ja askartelin molemmille lahjaksi vaippakakut. En ole ikinä ollut mikään näpertelijätyyppi, esimerkiksi ala-asteen käsityötunneilla en saanut kudottua villasukkia valmiiksi (paitsi lopulta räpelsin yhden minikokoisen sukan, joka oli sekin aika reikäinen), mutta tämä oli tumpelolle sopiva askarteluprojekti ja jopa hauska toteuttaa!

Mitä tarvitaan:
-Vaippoja, Muumivaippojen koko 2 oli aika sopiva. 4-kerroksiseen kakkuun kului suunnilleen 80 vaippaa ja 2-kerroksiseen 40. Kannattaa kiinnittää huomiota vaipan ulkonäköön ennen ostoa, se määrittää pitkälti kakun värin!
-Kumilenkkejä tai narua, jolla saa sidottua vaipat rullalle.
-Lahjanarua tai muuta vahvaa narua, joka ei katkea kun kaikki vaipat sidotaan yhteen.
-Paksua lahjanarua koristeeksi.
-Pyyhkeen, tyynyn, kosteuspyyhepaketteja tms. josta saa tehtyä kakulle rungon (kartionmallista tavoitellaan)
-Jotain kivaa kakunkoristetta mikäli haluaa. Kivan tästä saa kyllä ilmankin :) Itse ostin kaikkea pientä tarpeellista (ja varmaan myös vähemmän tarpeellista), mihin kaupassa törmäsin.


Tässä vähän kakkuaineksia. Kakkujen rungoiksi Familon-tyyny ja kosteuspyyhkeitä, koristeiksi kortit, vauvaöljyä, talkkia, ruokakippoja, sukkia, tutteja, ensilusikoita ja myssy. Heh, ja suklaapatukka äipälle :D
 
 










...ja tietysti itse rakennusaine.



Tämäntapainen rulla tulee kakun rungoksi pystyasentoon. Sen ympärille lähdetään asettelemaan rullattuja vaippoja, ja kun kerros on valmis, koko komeus sidotaan lujalla narulla tiukasti yhteen. Kakun alaosaan tulee siis useampi kierros vaippoja, ja ylimpään kerrokseen riittää yksi kierros.

Pikkukakku. Siksi näin pieni, että jouduin kuljettamaan sen mukanani junassa ja bussissa Tampereelta Kuopioon :)

H&M:ltä löytyy maailman söpöimpiä newborn-sukkia <3

Iso kakku. Tämä meni ystäväni vauvakutsuja koristamaan.

...ja lisää sukkasia.

Pikkuruinen oravamyssy ja Mickey Mouse-tutit.

Näitä tuun varmasti askartelemaan jatkossakin, molemmat tulevat äidit tykkäsivät :)

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kroatia kuvina: Dubrovnik

Lomat on nyt lusittu ja töitä paiskitaan taas, mutta palataan vielä tuohon kesälomareissuun, josta jo Tallinnan osalta vähän kirjoittelinkin. Aina niin eksoottisen etelänaapurin ja ah-niin-ihanan (vaikkakin vähän turpean ja vanhenneen) Robbie Williamsin jälkeen suuntasimme nokat kohti Adrianmerta ja Kroatiaa, jossa aloitimme maahan tutustumisen etelästä, turistirysä Dubrovnikista.

Dubrovnik oli kaupunkina kaunis ja puhdas, ja linnoitukset vanhassa kaupungissa ja muualla olivat näkemisen arvoisia. Kaupunki oli kuitenkin tähän aikaan vuodesta täynnä turisteja, mikä näkyi myös hintatasossa. Ravintolassa pizza maksoi 9-11 euroa, olut noin 5 euroa ja esimerkiksi rantatuolin päivävuokra oli noin 14 euroa. (Sivuhuomio: Majoituimme hotelliin nimeltä Villa Dard, ja vaikka olen majoittunut kaikentasoisissa majapaikoissa aina hostellien jaetuista huoneista lähtien, tämä oli kyllä pahin ikinä! Ei siitä sen enempää, mutta en suosittele kellekään :) )

Tässä vähän kuvia kaupungista:

Väsynyt matkalainen ekana iltana. Meitä oli reissussa 7, ja toisinaan ravintoloista oli hankala saada pöytää niin isolle porukalle turistikaudella.

Vanhan kaupungin linnoitus, jonka sisällä oli suurin osa kaupoista ja ravintoloista (ja ihmisistä). Mulle tuli muuten ihan yllätyksenä, että tuolla on ollut sisällissota vielä -95!

Vanhaa kaupunkia.

Rantaelämää. Uimatossut oli pakkohankinta kivipohjan ja siellä majailevien merisiilien takia, mutta vesi oli kaikkialla ihan mielettömän puhdasta ja kirkasta! Porukan snorklailijat bongailikin tuolta kaikkea merimakkaroista kampeloihin ja värikkäisiin kaloihin.

Kabiinilla pääsi keskustan viereisen kukkulan laelle, josta oli mielettömät näkymät kaupunkiin ja merelle.

Kukkulan kuningas!

Vanhan kaupungin satamaa. Kaikenlainen vesiurheilu oli suosittua - kajakkeja, purjeveneitä, kalastusaluksia ja vesiskoottereita näkyi jatkuvasti.

Yhtenä päivänä lähdettiin rakkaan kanssa päiväretkelle viereiselle Lokrumin saarelle. Saarella oli kalliorantoja, tiheää metsää (olisitte kuullut mitä meteliä kaskaat piti), kasvitieteellinen puutarha ja vanhoja rakennuksia...

...ja tuhansia riikinkukkoja sekä "kuollut meri", joka näkyy kuvassa. Oikeasti tuo mainostettu kuollut meri oli vaan pieni vesialue, johon vesi oli tullut luolaston kautta mereltä.

Tässä taas vanhankaupungin muureja. Tuollaisilla merikajakeilla monet turistit, kuten myös suurin osa meidän porukastamme, kävivät tutustumassa lähisaariin ja rantoihin. Minä huonona uimarina skippasin!

Pasta ja pizza - noista ruokavalio koostui pitkälti koko matkan ajan. Ei tee jostain syystä just nyt mieli vaikka ruuat olikin tosi hyviä kaikkialla missä syötiin ;)

"Uuden" kaupungin satamaa, josta lähdettiin lauttailemaan kohti reissun seuraavaa etappia Splitiä. Tuolla uudessa keskustassa ei ollut muuten yhtään mitään näkemisen tai tekemisen arvoista, edes ravintolaruokaa ei meinannut iltakuuden jälkeen löytyä ja ihmisiä oli liikenteessä vain kourallinen.

Heh, tässä paikallinen laivaterminaali. Kävelijät ja autoilijat kaikki samassa läjässä nousemassa laivaan, tuolla oli organisointi huipussaan! Olisi kiva sanoa, että itse laiva oli kunnon luksusristeilijä, mutta...Laivamatka Splitiin kesti kokonaisuudessaan kymmenen tuntia, joiden aikana laiva pysähteli Kroatian rannikon saarilla poimimassa ihmisiä kyytiin. Saaret olivat mukavan rauhallisen ja trooppisen näköisiä ja jollain niistäkin olisi ollut hienoa yöpyä, mutta lauttoja kulki vain kaksi viikossa emmekä olisi ehtineet tehdä Splitissä kaikkea suunniteltua jos olisimme jääneet saarelle. 
Lisää Splitistä ja muusta Kroatiasta myöhemmin!

"Laughter is an instant vacation." - Milton Berle