perjantai 3. tammikuuta 2014

Rovaniemi

Junassa jälleen, suuntana koti. Äsken tapahtui se ilmiö, mitä olen ulkomailta jäänyt kaipaamaan - ravintolavaunussa tavattiin äidin kanssa ventovieras ihminen, joka alkoi JUTELLA! On hauska tutustua uusiin ihmisiin ja kuulla heidän kokemuksiaan ja tarinoitaan, junamatkasta kuluikin mukavasti puolitoista tuntia niitä näitä jutellen :) Ehkä meillä suomalaisilla on sittenkin toivoa!

Joulupukin "kotikaupungissa" oli kuin olikin oikea talvi, vaikka petteri punakuonoja ei näkynytkään näiden parin päivän aikana. No eipä niitä kyllä kaupungissa ikinä näykään vaikka rakkaani tuntuu niin kuvittelevan :) Rovaniemi on kaupunkina pieni (Lapin mittakaavassa iso), ja oikeastaan tekeminen rajoittuu pitkälti talviurheiluun ja shoppailuun. Meidän tapauksessamme se rajoittui ainoastaan shoppailuun, ja löysinkin vihdoin Hennesiltä omankokoiseni klassisen sinisen mekon, jihuu!!! Parin päivän reissu Rovaniemelle on siis ihan riittävän mittainen, muuten kannattaa lähteä vähän pohjoisemmaksi laskettelemaan tai vaeltamaan.

Rovaniemen kaupungin rakennuksista huomaa, ettei niitä ole varaa pitää maailman parhaassa kunnossa, eikä keskusta olekaan erityisen viihtyisä. Tähän aikaan vuodesta on vielä kaamos, ja valoisa aika on vain muutaman tunnin mittainen. Tällä kertaa Rovaniemellä oli kuitenkin lumen ansiosta valoisampaa kuin Tampereella, joten en valita!

Lisäksi lappalaiset ovat hauskaa väkeä - kellään ei tunnu olevan kiire minnekään, tilannehuumori on hallussa ja kaikki puhuvat h-i-t-a-a-s-t-i veikeällä mie ja sie -murteella. Jopa liikenne kulkee hitaammin, lukuunottamatta venäläisiä turisteja, jotka ajavat jalkakäytäviä myöten missä sattuu :D

Tämä mekko lähti mukaan, tummansinisenä!
Rovaniemellä on sympaattisia kadunnimiä, esim. Poromiehentie, Lapinkävijäntie, Piisivalkeantie jne.
Lordin aukiolla joulu sen kun jatkuu vaan!
Klo 14.30
Vihdoin kunnon talvivaatteille oli käyttöä!


Kyllä mummon hoivissa hymyilyttää :)

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Junapäiväkirja

Tampere klo 15.00: "Tämä on InterCity-juna Helsingistä Rovaniemelle. Seuraavat pysähdyspaikkamme ovat Parkano, Seinäjoki ja Kokkola. Hyvää matkaa!" Istun jälleen kerran junassa, monettakohan kertaa viimeisen kahden vuoden aikana. Tällä kertaa määränpäänä on Jyväskylän sijaan Rovaniemi ja matkaseurana äitini, jonka kanssa matkustamme mummiani ja tätiäni moikkaamaan. Matkatekemisenä minulla on mukana läppäri, jolla pitäisi tehdä enkun verkkokurssia; kirja, Elloksen kevät-/ kesäkuvasto, tyyny, sekä paljon matkaeväitä, joista tärkeimpänä jättikokoinen Toblerone. Konduktööri tulee tarkastamaan lippuja ja tervehtii jokaista reippaalla ja todella äänekkäällä "Moro!"-huudahduksella. Alan tehdä enkuntehtäviä.

Metsikössä Parkano-Seinäjoki-välillä klo 16.10: Havahdun äidin kuorsaukseen, mutten silti raaski herättää :D Olin nukahtanut tehtyäni ensimmäisestä enkuntehtävästä 25%, hieno alku, enää 14,75 tehtävää tekemättä!  Ulkona on jo pilkkopimeää. Juna pysähtyy jo toisen kerran väistämään vastaantulevaa junaa, mahdetaankohan pysyä aikataulussa tällä menolla? Perillä pitäisi olla 22.25.

Epätoivoiset enkuntehtävät ja kuorsaava takkimytty.
Kauhava klo 17.00: Taas olin nukahtanut, ensimmäisestä tehtävästä 75% tehtynä. Vaunusta on jäänyt Seinäjoen kohdalla pois suurin osa matkustajista, jäljellä meidän lisäksemme on enää 4. Äitikin nukkuu taas/edelleen. Syön jugurtin, kaksi palaa Tobleronea ja juon vettä. Juna kulkee omakotitalon takapihan (???) halki. Konduktööri on vaihtunut matkan varrella hiljaisempaan.

Todellinen ruuhkajuna :D Ja mitkä värit!
Kokkola klo 17.55: "Seuraavana Kokkona. Nästa: Karleby. The next stop: Kokkola." Tajusin, etten oo koskaan käynyt täällä päin Suomea. Eikä lumesta tietoakaan vielä. Sitä toivon tällä reissulla todellakin näkeväni! Juna pysähtyy ennen laituria ja tulee reipas kuulutus: "Hyyvää iltaa arvoisat matkustajat! Odottelemme hetken tuloraiteen vapautumista." Hohhoijaa, on se kyllä kumma ettei Suomen yksi ja ainoa rautateitä käyttävä firma pysty pitämään omia juniaan aikataulussa. Onneksi lentoasemalla on eri liikenteenohjaajat, siellä on kuitenkin vähemmän kaistaa ja paljon enemmän liikennettä. Tulee väkisinkin mieleen Ismo Leikolan Pendolino:

"Pendolino Suomessa, eikä olla aikataulussa, tottuneesti kuuluttaa kuljettaja. Vikaa on moottorissa, ja ratti epäkunnossa, ja jotain ihme luntakin tippui taivaalta. No joltain taisi unohtua, paskimmat junat tehdään Italiassa. No toimii ne aina silloin tällöin, paitsi talvella, kuka näitä oikein päätti tilata?

Mutkassa hieman kallistaa, aika monia oksettaa, vaunuun astuu kaksi miestä sinisenpuhuvaa, Viiksi-Pete, Hilse-Pat, konduktöörejä molemmat, kumpainenkin suurta leimasinta heiluttaa. 'Matkaliput katsotaan', Viiksi-Pete ilmoittaa, Hilse-Pat on innoissansa, kädet hikoaa: 'jos et ehtinyt asemalta ostaa lippua, lisämaksu on kuusi euroa.'

Ravintolavaunussa, kaikki on helvetin kallista, puoli litraa vettä maksaa kaksi euroa. Silti riittää juoppoja, jotka kaatuu päälle mutkissa, ja kaikki paitsi kalja lämmitetään mikrossa. Vessoja on harvassa, puolet epäkunnossa, 'toimii, kuin junan vessa' on paska sanonta."

Biisin löytää kokonaisuudessaan YouTubesta: http://www.youtube.com/watch?v=1cNvu48JI_Y. 1,5 enkuntehtävää  ja 5 Toblerone-palaa takana päin.

Jossain Tampere-Oulu-välillä klo 19.10: Elloksen kuvasto selattu -> ei mitään pakollista ostettavaa. Eteiseen löytyi kivat lamput mutten taida raaskia vaihtaa kun vanhatkin on ihan ok ja samantapaiset.
Nykyiset lamput: Ikea Minut. www.ikea-freunde.de.
Uusi kandidaatti: www.ellos.fi

 Jes nyt on ulkona lunta, eikä olla vielä edes Oulussa :) Konduktööri myös ystävällisesti ilmoittaa junan olevan myöhässä. Eväätkin alkaa käydä vähiin, tai no on Tobleronea vielä yli puolet jäljellä :D Enkuntehtävät ei oo edennyt enää lainkaan.

Matkan parhaat palat!
Oulu klo 20.10: Nyt jää ne vähätkin kanssamatkustajat pois kyydistä :D Positiivinen uutinen: ollaan vaan 8 minuuttia myöhässä!

Oulun lumitilanne. Pahoittelut kännykkäkamerani hämäräkuvausominaisuuksista!
Tervola klo 21.40: Käytiin äsken ravintolavaunussa, ja vaude se oli hieno! Oon tainnut aina olla jossain tylsissä lyhyen matkan junissa aiemmin kun en tällaista muista nähneeni, mutta ihana vanhan ajan ravintolavaunu ja todella ystävällinen henkilökuntakin vielä. Ulkona näkyy koko ajan enemmän ja enemmän lunta, nyt on jo puutkin valkoisia <3 Enkuntehtävät: 2 tehty, Toblerone: kolmasosa jäljellä, kanssamatkustajat: 1.

Ravintolavaunu.
Lumitilanne Tervolassa.
Päivän ensimmäinen yritys kuvata lumitilannetta :D

Rovaniemi klo 22.32: "Hyvät matkustajat, saavumme Rovaniemelle. Kiitämme kaikkia matkustajia matkasta, ja tervetuloa uudelleen!" Perillä ollaan, ja vaan 7 minuuttia myöhässä! Päivä päättyi kauan kaivatuissa lumimaisemissa perässä vedettävää matkalaukkua kiskoen odotetusti huonolla menestyksellä. Missähän mielenhäiriössä edes otin vedettävän laukun mukaan??? Onneksi mummolassa odotti lämmin peti!

Yhteenveto: kyllä junalla matkustaminen on oikeasti kivaa, vaikka aikatauluja ei kannatakaan suunnitella kovin tiukalle!